Etichetele sunt indispensabile pentru multe procese din mediul de business. Dar ce criterii trebuie luate în calcul pentru a putea alege etichetele corecte pentru aplicațiile zilnice?
Materialul etichetei
Etichetele sunt disponibile într-o gamă largă de combinații de materiale și adezivi, oferind niveluri diferite de durabilitate, calitate a imaginii, rezistență la rupere și aspect general.
Hârtia este cel mai comun și mai rentabil material, folosit pentru etichetele operaționale precum etichetele de livrare sau etichetele de coduri de bare. Acestea au o aderență bună pe toate tipurile de materiale și rezistă la temperaturi extreme.
Pentru aplicațiile în care este necesară durabilitatea (cum ar fi utilizarea în aer liber sau expunerea la apă, substanțe chimice, soare), materialele sintetice oferă adesea beneficii operaționale semnificative.
Tipul de adeziv
În funcție de nevoile tale cu privire la cît de ușor sau greu poate fi dezlipită eticheta, poți alege etichete detașabile repoziționabile, detașabile, care se pot spăla și care pot fi îndepărtate cu diferite grade de dificultate în diferite momente ale procesului și al duratei de viață a etichetei.
Cele mai comune tipuri de adezivi sunt:
Permanent – este cel mai frecvent folosit tip de adeziv ce oferă o aderentă permanentă pe toate suprafețele uscate, inclusiv cartonul ondulat. Dar in timpul utilizarii, aderenta acestui adeziv poate fi influențată de calitatea, temperatura și gradul de puritate al suprafeței.
Detașabil – etichetele cu acest adeziv pot fi dezlipite usor, fără a lasa urme. Poate fi aplicat cu diferite tipuri de folie: PE, BOPP și este recomandat si pentru etichetarea suprafețelor din plastic. Aplicarea pe suprafetele din PVC care conțin plastifiante în cantitati mari nu este recomandată.
Umed – este folosit pentru etichetarea ambalajelor umede ce urmează a fi congelate. Asigură o aderență initială foarte bună pe suprafețele dificile, ușor racite, umede sau cu grasimi. Dupa etichetare ambalajele etichetate se pot congela.
Congelat – se foloseste la etichetarea obiectelor uscate dar cu temperatură scăzută. Se recomandă la etichetarea suprafețelor calde, cu răcire lentă de apx. 80 ºC. În timpul utilizării, aderența permanentă poate fi influențată de calitatea, temperatura și gradul de puritate al suprafeței.
VOID – acest tip de adeziv face imposibilă relipirea etichetelor. Odata ce eticheta este dezlipită, atât pe etichetă, cât ți pe suprafața pe care a fost lipită rămâne inscripționat cuvântul “VOID”
Compacte sau cu perforații
Etichetele pot fi compacte pentru a fi imprimate integral sau pot avea incluse perforații interne (veriticale sau orizontale), pentru situațiile în care doriți să eliminați ușor o porțiune a etichetei. De exemplu, aceste etichete pot fi folosite în situațiile în care produsul etichetat este oferit cadou, iar consumatorul dorește să elimine prețul.
Simple sau preimprimate
Pentru a reduce costurile și a eficientiza procesul de printare, poți opta pentru etichete preimprimate în timpul procesului de producție al etichetei. Fie că este vorba de numere consecutive, de o anumită imagine sau de certificări impuse de autorități, etichetele pe care le comanzi pot include de la început aceste informații.
Acestea sunt doar câteva aspecte pe care le poți lua în considerare atunci când comanzi etichetele necesare proceselor tale. Pentru a face o analiză mai detaliată a nevoilor companiei tale, lasă-ne un mesaj pe comenzi@zinta.ro și te vom contacta în scurt timp.